Preuvenement

Tijdens Preuvenement op 26 en 27 augustus staan de Gouverneurstuin en de Brink jaarlijks in het teken van cultuur en horeca. Ook de Digital Art Factory (DAF) en Kunstbende Drenthe zijn dit jaar weer aanwezig:

VR-ervaringen en DAF-uitvindingen
Op het Brinkpodium laat DAF je andere virtuele werelden zien op Preuvenement met verschillende VR-ervaringen en games. Teken in 3D in een interactieve VR-installatie waarbij de wereld een leeg canvas wordt die jij helemaal vol kunt tekenen. Altijd al een ruimteschip willen besturen? In de door de jongeren van DAF gebouwde bestuurdersstoel manoeuvreer jij deze ruimtetaxi tussen alle gebouwen door. Of speel bijvoorbeeld een game geprogrammeerd op Guitar Hero controllers, geprogrammeerd door de jongeren uit DAF. En er is nog veel meer te ontdekken, dus kom langs bij de DAF stand!

Kunstbende Drenthe
Op het Vijverpodium presenteren verschillende Kunstbende deelnemers zichzelf. Zoals singer-songwriters Madeloefje, Marieke Schenk, Nik Iprenburg en Christy Boer. Nieuwsgierig naar deze talentvolle jonge makers? Kom dan vooral langs!

 

 

Filmeducatie in de klas

Denk bij filmeducatie bijvoorbeeld aan animaties of een filmscène maken. Aan interviewen of aan het werken met een green screen. ‘In de huidige samenleving trekken er dagelijks allerlei beelden aan kinderen voorbij,’ vertelt filmdocente Ester kroezenga van het ICO Partner in Kunst & Cultuur. ‘Dit vraagt om inzicht in hoe beeldtaal werkt. Hoe je een beeldverhaal kunt vertellen, hoe je een film kijkt en hoe het jouw blik op de wereld beïnvloedt.’ Filmhub Noord pleit er daarom voor om filmeducatie een structurele plek in het onderwijs te geven.

Ervaring van de leerlingen
De filmlessen waren een groot succes. ‘Het was interessant!’ vertellen Lieke en Naomi uit groep 7/8. ‘We hebben veel geleerd over editen, filmen vanuit verschillende perspectieven en de manier waarop je een filmpje in elkaar zet. We zouden het zo weer opnieuw doen!’
Leerkracht Tineke Huisman vult aan: ‘We draaiden een mooi project rondom het thema ‘bouwen.’ De filmmaker introduceerde verschillende filmtechnieken. Na een kort onderzoek kozen de leerlingen een passende filmproductie bij hun onderwerp. Daarna gingen ze enthousiast aan het werk. Er zijn documentaires gemaakt, korte speelfilms en een informatief filmpje. Na afloop kregen ze feedback van de filmmaker én van elkaar. Prachtige resultaten, ik ben erg trots!’

Het vervolg op de Proeftuin Filmhub
De Lichtkring geeft thematisch onderwijs. Alle groepen werken toe naar een eindproduct waarin alle leerstof samenkomt. Denk aan een uitvoering, krant, PowerPoint presentatie óf filmeducatie. Komend schooljaar kijkt de school hoe ze filmeducatie concreet kan inzetten en borgen.