Nieuwe serie over Bartje

De Drentse Bartje Bartels, bekend van de uitroep ‘ik bid niet veur bruune bonen’, is de hoofdrolspeler in een nieuwe miniserie. De afleveringen worden in het nieuwe schooljaar geïntroduceerd.

Drents symbool

Bartje is ooit bedacht door leraar Anne de Vries uit Kloosterveen. In de winter van 1934-1935 schreef hij een boek over de familie Bartels, een arm landarbeidersgezin. Het boek wordt een succes en de rebelse Bartje groeit uit tot een Drents symbool. Na de televisieserie van het boek, in 1972, wordt de arbeiderszoon ook in de rest van Nederland een begrip.

Nieuwe generatie
Door de komende miniserie krijgt een nieuwe generatie de kans om Bartje te leren kennen. Het educatieve project is gemaakt door JeugdTheater Garage TDI in samenwerking met het ICO en is onderdeel van het Cultuurmenu. Demi Tanalepy, tevens medewerker bij DAF, filmde de nieuwe serie over Bartje.

Dorien Folkers, van het JeugdTheater, onderstreept het belang van het project. “Het boek en de film over Bartje zijn allebei te moeilijk om te begrijpen voor kleuters, daarom maken we deze serie. Bartje is cultureel erfgoed in Drenthe en dus is het belangrijk dat kinderen vroeg kennismaken met Bartje.”

In de serie komen verschillende thema’s naar voren waar kinderen mee leren spelen, legt Folkers uit. “Het gaat over kennismaken met de natuur en wat er allemaal bloeit. Maar ook over wat er gebeurt als je je moeder een belofte maakt, maar die niet nakomt. En het spannende van een eerste schooldag”.

100 jaar geleden
De 12-jarige Daan Haan uit Beilen speelt de broer van Bartje in de serie. “Ik kende Bartje wel, want er staat een heel groot beeld van hem in Beilen. Alleen het verhaal achter Bartje kende ik niet, dat leer ik nu door hierin te spelen. Leuk om te zien hoe het 100 jaar geleden eraan toeging.”

RTV Drenthe woonde de opnamen bij. Bekijk op hun website de video.