Nieuwe Cultuurmenu-projecten seizoen 22-23

In september starten de lessen Cultuurmenu weer op de scholen in de gemeenten Assen, Aa en Hunze en Tynaarlo. Veel bestaande projecten zijn vernieuwd en aangevuld met nieuwe onderdelen. Daarnaast zijn er voor komend seizoen heel wat mooie nieuwe projecten voor het Cultuurmenu ontwikkeld.

Voor de leerkrachten is er bij de nieuwe projecten extra lesmateriaal in de vorm van lesvideo’s, games, liedjes, luisterboeken en werkopdrachten.

Een greep uit het nieuwe aanbod

Er zijn maar liefst 13 nieuwe of vernieuwde projecten verdeeld over de Cultuurmenu’s van Aa en Hunze (4), Assen (5) en Tynaarlo (4).

Van propje tot popje, Het nieuwe oude huis (groep 1-2),  Behoorlijk Boos, Robot Ubie (groep 3-4), Ga-Groen, Landart, Tori, Maak het en kraak het, Hoor de film, zie de muziek ( groep 5-6). Uitvindingrijk, Supersound Studio (groep 7-8)

Maak het en kraak het:
Maakt het en kraak het voert de leerlingen naar de Middeleeuwen door een theaterles in de klas, een online game en een smartphone-route bij één van de drie dorpskerken van Tynaarlo. Voorheen was de naam van dit project Kreten uit het verleden. Het is o.a. verrijkt met een game over het Maria in Campis klooster, dat ooit in Assen stond. De kinderen kunnen de game zelf in kleine groepjes spelen.

Tori:
In Tori, geschreven en getekend door Brian Elstak, in samenwerking met Karin Amatmoekrim, word je meegenomen in de jungle van Suriname. Het kleurrijke boek leest als een superheldenverhaal en is een ode aan de vertelkunst, fantasie en creativiteit. In dit project staat het ‘verhaal’ centraal, en duiken kinderen via dans of theater in hun eigen tori.
Theatermaker Wijnand Stomp heeft een fantastische video gemaakt voor ons Cultuurmenu over wat een Surinaamse Tori eigenlijk is. Lianne Karel heeft de opdracht voor het maken van je eigen Tori verwerkt in een hele grappige lesvideo zodat de kinderen daar zelf mee aan de slag kunnen.

Robot Ubie:
David krijgt van zijn opa een fantastisch cadeau: Robot Ubie. Hiermee begint een geweldig avontuur in drie delen, geschreven door Chris Vegter (assen). De illustraties zijn van Daan Klein Sprokkelhorst (Anderen). Ubie komt tot leven voor de kinderen door de digitale ontmoeting met de makers (vlogstelling), het nadenken en fantaseren over robots in je eigen leven (door theaterspel of filosofie), het creëren van nieuwe robotfiguren, het bedenken van nieuwe verhalen, het zingen over Ubie en natuurlijk het zelf lezen van de 3 boekjes!

De Cultuurmenuprojecten zijn in  samenwerking met meerdere culturele partners ontwikkeld, waaronder DNK, Garage TDI, Drents Archief en andere creatieve makers.