Muzieklessen bij IKC Maria in Campis groot succes

Na de coronatijd startte IKC Maria in Campis met muzieklessen. ‘We zochten een manier om te verbinden. En muziek verbindt,’ zegt directeur Roos Bakx. Via het ICO Partner in Kunst & Cultuur kwam ze in contact met vakdocent Marthje Nieuwenhuis. Anderhalf jaar lang kwam zij wekelijks op school. En gaf ze muzieklessen aan alle leerlingen; van peuters tot aan de leerlingen van groep 8. Onlangs rondden zij dit project af.

Vernieuwend muziekonderwijs

De muzieklessen waren populair
‘In de anderhalf jaar dat ik hier lesgaf heb ik de kinderen een brede ontwikkeling door zien maken,’ vertelt Marthje Nieuwenhuijs. ‘Zowel muzikaal en sociaal als in het creatief denken. In de muzieklessen kwamen leerlingen bijvoorbeeld steeds vaker zelf met ideeën en initiatieven.’ Onder de leerlingen waren de muzieklessen erg populair: ‘Marthje is heel lief en we doen vaak hele leuke spellen!’ vertelt een leerling. ‘En met de boomwhackers hebben we de toonladder geleerd,’ zegt een ander.

Vaste plaats voor muziek in het onderwijs
Tessa Leferink, leerkracht in groep 5/6 heeft veel inspiratie opgedaan door de lessen van Marthje: ‘De liedjes en spellen die zij de kinderen heeft aangeleerd gebruik ik vaak als energizers in mijn lessen.’ Het einde van het project betekent overigens niet het einde van de muzieklessen op IKC Maria in Campis. ‘De komende periode kijken we hoe Marthje kan helpen om de muzikale vaardigheden van de leerkrachten in ons team te verbeteren,’ aldus Roos, ‘zodat muziek een vaste plaats krijgt in ons onderwijsprogramma.’

Bijdrage vanuit CMK
Begin november vierde Drenthe 10 jaar CMK (Cultuureducatie Met Kwaliteit). Alle scholen in Drenthe kunnen een bijdrage aanvragen vanuit het stimuleringsregeling CMK. IKC Maria in Campis zette dat budget in voor de schoolbrede muzieklessen.