CultuureducatiePrimair onderwijs

Het Cultuurmenu

Het Cultuurmenu is een kunst- en cultuurprogramma voor leerlingen uit groep 1 t/m 8 van het primair onderwijs. Ze maken kennis met allerlei kunstdisciplines zoals beeldende kunst, dans, media, theater, muziek, erfgoed en literatuur. In 2022 namen 57 scholen deel aan het Cultuurmenu; 25 in Assen, 18 in Tynaarlo en 14 in Aa en Hunze.

Cultuurmenu projecten

De projecten in het Cultuurmenu zijn een aanvulling op het bestaande cultuuronderwijs op een school en sluiten aan bij de kerndoelen voor kunstzinnige oriëntatie en erfgoed. In elk project -ontwikkeld in samenwerking met vakdocenten uit ons netwerk en culturele instellingen- staat een thema of discipline centraal. Ervaringsgericht leren is het uitgangspunt; er komt een kunstenaar in de klas, er is speciaal lesmateriaal voor de leerkracht beschikbaar én  leerlingen bezoeken een voorstelling of culturele instelling.

Zo werkt het

In mei ontvangen de deelnemende scholen een brochure met alle projecten voor het komende schooljaar. De scholen in Assen en Tynaarlo schrijven zich via Planned Culture in voor in voor één project per bouw. De scholen in Aa en Hunze bieden we een vast menu aan in combinatie met verschillende erfgoedprojecten.

De school bepaalt in welke periode de lessen plaatsvinden; van september t/m november, januari t/m maart of van april t/m juni. In Planned Culture staan alle actuele roosters en op Mijn ICO vinden scholen het benodigde lesmateriaal.

Meer informatie?
Neem contact op met Akke Feenstra, adviseur cultuureducatie & -participatie.