Frida dichtbij

Twee van ‘s werelds belangrijkste Frida Kahlo-collecties komen voor het eerst bij elkaar in de tentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo, die van 8 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022 te zien is in het Drents Museum in Assen. De vermaarde schilderijen en tekeningen uit het Museo Dolores Olmedo worden getoond naast een buitengewone collectie van haar persoonlijke bezittingen als kleding, beschilderde korsetten en sieraden van Museo Frida Kahlo.

 

Icoon en voorbeeld

Frida Kahlo is een icoon voor vele groepen in de samenleving omdat zij op heel veel vlakken vooraan stond als het gaat om emancipatie, strijdbaarheid, tolerantie en gelijkwaardigheid. Voor mensen met een beperking is zij een voorbeeld van hoe je van je beperking en je pijn je kracht kunt maken. Voor de bewoners van Vanboeijen kan Frida inspireren om hun eigen leven vorm te geven.

Vervolg op pilot Helmantel
Vanaf november 2021 gaat het project ‘Frida Dichtbij’ van start. Een project die het Drents Museum, het ICO Partner in Kunst en Cultuur en Vanboeijen samen hebben ontwikkeld en uitvoeren. In het kort bestaat het project uit: een kennismakingsbezoek door de kunstenaar aan de (woon)locatie, een interactieve rondleiding middels een livestream of een studio uitzending vanuit het Drents Museum en een afsluitende workshop. Het project is een vervolg op de pilot ‘Helmantel’ die in het voorjaar 2021 op vier woonlocaties is uitgevoerd. Deze pilot toonde de meerwaarde van kunst voor de bewoners aan.

Frida Dichtbij’ is een project waarin wij u laten zien dat kunst ervaren en maken op een positieve wijze bijdraagt aan de creativiteitsontwikkeling en het sociaal welbevinden van mensen met een beperking. Ook verlagen wij met dit project de drempel voor een museumbezoek. In dit proces neemt Vanboeijen het voortouw.