20 juni: DNJK inspiratiesessie natuur, spel en taalontwikkeling

Stampen in de waterplassen, je verstoppen achter de bosjes en beestjes vinden onder de blaadjes. Buiten is van alles te beleven! Als je het spel van de kinderen volgt zal het je meteen opvallen dat er in de interactie met elkaar en met de buitenomgeving als vanzelf verhalen, gesprekken en ideeën ontstaan. Kinderen maken plannen, doen elkaar na of spelen een rollenspel. Hoe rijker de buitenomgeving, hoe meer creatief spel eruit voortkomt en hoe sterker de taalontwikkeling wordt gestimuleerd.

 

Natuur, spel en taalontwikkeling

In deze inspiratiebijeenkomst neemt pedagoog Marieke van Ierschot je mee in dit creatief spel van het jonge kind. Wat betekent het voor de taalontwikkeling van jonge kinderen als zij buitenspelen? Welke zintuigelijke en lijfelijke ervaringen doen zij op en hoe speelt de natuur hier een belangrijke rol in?

In deze bijeenkomst verkennen we de spelmogelijkheden in de omgeving en gaan we in gesprek over hoe taal verbonden is aan spel en hoe belangrijk het is om als pedagogisch professional taalruimte te creëren. Aan de hand van theorie en onze buitenervaringen bespreken we hoe je buitenspel actiever in kunt zetten in het werken met het jonge kind en de spel- en taalontwikkeling van de kinderen kunt begeleiden. Ook in een omgeving met weinig groen kun je spelervaringen met natuur creëren. Ga je mee naar buiten?

Over Marieke van Ierschot
De inspiratiebijeenkomst wordt verzorgd door jonge kind-pedagoog Marieke van Ierschot. Marieke werkte lange tijd als kleuterleerkracht in Amsterdam voordat zij de overstap maakte naar de Pabo Hogeschool Leiden. Ook is zij momenteel als onderzoeker werkzaam bij het lectoraat Natuur & Ontwikkeling Kind, én deelt ze haar expertise door trainingen en coaching aan pedagogisch medewerkers en leerkrachten uit de onderbouw primair onderwijs.

In het kort           
Inspiratiebijeenkomst natuur, spel en taalontwikkeling

  • Spreker  : Marieke van Ierschot
  • Datum    : donderdag 20 juni | 19:00-21:15 uur Duurzaamheidscentrum, Bosrand 1 Assen
  • Kosten    : € 19,50 per persoon

Aanmelden: Meld je aan via dit online formulier

Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met Yvonne Blaauw, coördinator Drents netwerk jonge kind: y.blaauw@methetico.nl